


2. polisacharydy,
3. cukry silnie związane przez koloidy glebowe,
| Cukier | % substancji organicznej |
|---|---|
| Aminocukry | |
| Kwasy uronowe | |
| Cukry proste | |
| Celuloza | |
| Inne | |
Aminokwasy występują w glebie w kilku różnych formach, takich jak: Azot zawarty w kwasach nukleinowych stanowi poniżej 1% całkowitego azotu w glebie. Lignina podlega działaniu mikroorganizmów glebowych, jej rozkład zachodzi jednak znacznie wolniej w porównaniu z rozkładem celulozy i hemiceluloz. W rezultacie może dochodzić do przejściowego nagromadzenia się ligniny w glebie.Tłuszczowce

Aminokwasy

Na zawartość wolnych aminokwasów w glebie silny wpływ mają: warunki pogodowe,wilgotność gleby, rodzaj roślin i faza ich wzrostu, dopływ materii organicznej. (Stevenson 1982)Aminocukry

Kwasy nukleinowe
Kwasy reprezentowane są przez: kwas rybonukleinowy (RNA) i kwas dezoksyrybonukleinowy (DNA). Składnik RNA DNA Garbniki
Lignina
