Bernadeta Strochalska
PRODUKCJA BURAKA CUKROWEGO W
RÓŻNYCH SYSTEMACH UPRAWY KONSERWUJĄCEJ
Celem podjętych badań było:
- - poznanie wpływu różnych wariantów uprawy
konserwującej buraka cukrowego oraz dwóch dawek azotu na glebowe
warunki siedliskowe, zachwaszczenie łanu oraz wzrost, plonowanie i
jakość technologiczną korzeni buraka cukrowego; badania te miały
uwidocznić, który z zastosowanych systemów uprawy był najbardziej
efektywny z punktu widzenia nie tylko wysokości plonu, ale także
jego wartości technologicznej.
- - sprawdzenie, który z badanych systemów uprawy z
wykorzystaniem mulczu z międzyplonów ozimych (żyto i wyka ozima) i
słomy jest najbardziej przydatny z punktu widzenia uprawy roli.
OPIS DOŚWIADCZENIA
- Badania przeprowadzono w Rolniczym Zakładzie
Doświadczalnym Swojec we Wrocławiu w latach 2007–2010. Przedplonem
dla buraka cukrowego w każdym roku doświadczenia była pszenica
ozima. Badania realizowano w oparciu o ścisłe, dwuczynnikowe
doświadczenie polowe założone metodą split-plot w 3 powtórzeniach.
Przed założeniem doświadczenia pole zostało zwapnowane i
zgłęboszowane.
Schemat doświadczenia
Czynnik I
– Systemy uprawy:
- 1. Tradycyjna
uprawa konserwująca z gorczycą białą pozostawioną do wiosny – mulcz,
agregat uprawowy, siew (kontrola)
- 2. Słoma
przedplonowa przykryta kultywatorem podorywkowym i pozostawiona do
wiosny – mulcz, Roundup, agregat uprawowy, siew
- 3. Słoma
przedplonowa wymieszana broną zębową i pozostawiona do wiosny –
mulcz, Roundup, agregat uprawowy, siew
- 4. Uprawa żyta
ozimego do wiosny – mulcz, Roundup, agregat uprawowy, siew
- 5. Uprawa wyki
ozimej do wiosny – mulcz, Roundup, agregat uprawowy, siew
Czynnikiem I rzędu były zróżnicowane
systemy uprawy konserwującej. Na obiekcie 1 (kontrola) stosowano
tradycyjną uprawę konserwującą (międzyplon ścierniskowy – gorczyca
pozostawiony do wiosny). Rozdrobnioną słomę przedplonową przykryto
kultywatorem podorywkowym (obiekt 2) lub po wymieszaniu broną zębową
pozostawiono do wiosny w formie mulczu (obiekt 3). Na pozostałych
obiektach uprawiano żyto (obiekt 4) i wykę ozimą (obiekt 5), które po
zniszczeniu posłużyły jako mulcz. Na poletkach z mulczem ze słomy
(obiekt 2, 3) i na poletkach z mulczem z międzyplonów ozimych (obiekt 4,
5) wczesną wiosną zastosowano Roundup w celu zniszczenia międzyplonów i
chwastów, a przed siewem agregat uprawowy złożony z brony wirnikowej i
wału strunowego.
- Czynnik II –
Nawożenie azotowe: optymalne – 120 kg/ha 1 N, obniżone – 80 kg/ha
2/3 N
- Czynnikiem II rzędu były dwa poziomy nawożenia
azotowego: optymalne – 1 N (120 kg/ha), obniżone – 2/3 N (80 kg/ha).
WNIOSKI
Na podstawie przeprowadzonych
3-letnich badań na glebie kompleksu żytniego dobrego w warunkach Dolnego
Śląska sformułowano następujące wnioski:
- 1. Systemy uprawy konserwującej istotnie
różnicowały plony buraka cukrowego. Najwyższe plony korzeni (72,0
t/ha) i liści (44,7 t/ha) uzyskano na poletkach, na których
stosowano mulcz z wyki ozimej, a najniższe na mulczu żytnim
odpowiednio 54,7 t/ha i 37,2 t/ha.
- 2. Najwyższą dynamikę wschodów i obsadę końcową
buraka stwierdzono na poletkach ze słomą i z mulczem z gorczycy, a
najniższą na obiektach, na których zastosowano mulcz z żyta i wyki
ozimej.
- 3. Podczas wschodów, w warstwie 5–10 cm, w
systemie uprawy ze słomą wymieszaną broną gleba charakteryzowała się
najwyższą wilgotnością (27,1% obj.) i najmniejszą zwięzłością (2,3
MPa).
- 4. Obniżenie dawki azotu z 120 do 80 kg/ha oraz
zastosowanie mulczu z żyta i wyki ozimej w porównaniu z kontrolą,
ograniczyły istotnie zachwaszczenie łanu.
- 5. Od wiosny do jesieni we wszystkich systemach
uprawy buraka cukrowego (z wyjątkiem systemu z mulczem żytnim)
nastąpił wzrost zawartości węgla organicznego, fosforu
przyswajalnego i pH w glebie.
- 6. Najwyższe plony cukru technologicznego (10,3
t/ha) uzyskano w uprawie buraka cukrowego na mulczu z wyki ozimej, a
najwyższą zawartość cukru (15,8%) i jego wydajność (15,5%) – na
słomie wymieszanej broną.
- 7. Najmniej liści z 1 rośliny (22,7 szt.) o
najmniejszej masie (0,46 kg) i powierzchni asymilacyjnej (0,33 m2)
stwierdzono po wymieszaniu słomy broną.
- 8. Największą masą i długością charakteryzowały
się korzenie buraków uprawianych na mulczu z gorczycy, żyta i wyki
ozimej, a najmniejszą masą i grubością – uprawiane na słomie.
Największą średnią masę (1,08 kg) i długość korzenia (20,8 cm)
uzyskano na mulczu z wyki ozimej.
- 9. Proponuje się rozszerzyć dotychczasową
definicję uprawy konserwującej o ozimą roślinę okrywową. Nowa
definicja powinna brzmieć następująco: "Uprawa konserwująca jest
systemem uprawy z wykorzystaniem mulczowania, mającym na celu
ochronę gleby przed degradacją oraz zachowanie jej produktywności.
Ma ona zastosowanie w przypadku roślin jarych wysiewanych w szerokie
rzędy, które sieje się w przemarznięty międzyplon ścierniskowy lub
ozimą roślinę okrywową po jej zniszczeniu”.
|