- DEFINICJE I PODZIAŁY SYSTEMÓW ROLNICZYCH
- DEFINITIONS AND DIVISION OF FARMING SYSTEMS
- (Artykuł problemowy)
- Acta Agrophys. 10(2), 2007
- Lesław Zimny
- Katedra
Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
-
- Synopsis. W przeglądowej pracy
przedstawiono różne nazwy, definicje i podziały systemów rolniczych w ujęciu
agronomicznym, ekonomicznym i geograficznym. Wykazano dużą dowolność ich
definiowania i interpretacji.
- Summary.
In survey paper various names, definitions and divisions
of farming systems were presented from a agronomic, economic and geographic
perspective. Latitude in interpreting and definiting farming systems was
revealed.
- Słowa kluczowe – key words:
systemy rolnicze – farming systems, definicja – definition,
podział – division
-
- WSTĘP
-
- W naukowej literaturze
rolniczej używa się różnych nazw, definicji i podziałów systemów rolniczych.
Taka dowolność w nazewnictwie prowadzi do niewłaściwego rozumienia tekstu.
Celem pracy było zaprezentowanie poglądów wielu autorów z dyscyplin
agronomicznych, ekonomicznych i geograficznych, aby pokazać skalę tego
zjawiska.
-
- UJĘCIE AGRONOMICZNE
-
- System rolniczy
albo system gospodarowania określa się najczęściej jako sposób
zagospodarowania przestrzeni rolniczej w zakresie produkcji roślinnej i
zwierzęcej oraz ich przetwarzania, wyceniony kryteriami ekologicznymi i
ekonomicznymi [Harasim 2006, Niewiadomski 1993].
- Kuś [1995, 2002]
wyróżnia we współczesnym rolnictwie trzy systemy gospodarowania (w nawiasach
podano ich synonimy stosowane przez różnych autorów):
-
1)
konwencjonalny (intensywny, uprzemysłowiony, klasyczny,
zindustrializowany itp.),
-
2)
ekologiczny (biologiczny, organiczny, alternatywny,
biologiczno-organiczny, znaturalizowany itp.),
-
3)
integrowany (zintegrowany, harmonijny, zrównoważony,
ekologiczno-ekonomiczny itp.).
- Podstawą wyróżnienia powyższych systemów
jest stopień uzależnienia rolnictwa od przemysłowych środków produkcji,
głównie nawozów mineralnych i pestycydów oraz jego oddziaływanie na
środowisko przyrodnicze.
- Kuś [1995]
scharakteryzował systemy rolnicze według następujących wskaźników:
gospodarstwo, zmianowanie, nawożenie, międzyplony, dawki NPK, orka, materiał
siewny, odmiany, siew, pielęgnacja, kształtowanie krajobrazu.
- Powszechnie przyjęte są
następujące definicje systemów rolniczych:
-
1) rolnictwo
konwencjonalne – sposób gospodarowania ukierunkowany na maksymalizacje
zysku, osiąganego dzięki dużej wydajności roślin i zwierząt. Wydajność tę
uzyskuje się w wyspecjalizowanych gospodarstwach stosujących technologie
produkcji oparte na dużym zużyciu przemysłowych środków produkcji i bardzo
małych nakładach robocizny [Kuś i Fotyma 1992].
-
2) rolnictwo
ekologiczne – sposób gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze
mechanizmy produkcyjne poprzez stosowanie środków naturalnych
nieprzetworzonych technologicznie, zapewnia trwałą żyzność gleby i
zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych
[Sołtysiak 1995].
-
3)
rolnictwo integrowane – sposób gospodarowania, który umożliwia
realizację celów ekonomicznych i ekologicznych poprzez świadome
wykorzystanie nowoczesnych technik wytwarzania, systematyczne usprawnianie
zarządzania oraz wdrażanie różnych form postępu biologicznego w sposób
sprzyjający realizacji tych celów [Kuś 1995].
- Definicja według
Encyklopedii internetowej PWN [b.r.] jest bardzo ogólna: systemy rolnicze
– różnorodne sposoby rolniczego użytkowania ziemi, dostosowane do
rozmaitych warunków przyrodniczych.
- Z kolei definicja
zaproponowana przez Biskupskiego [2003] jest błędna, albowiem utożsamia
system rolniczy z płodozmianem: system rolniczy – system uprawy roślin
polegający przede wszystkim na określonej kolejności upraw. Kolejność ta,
nazywana płodozmianem, jest podstawą każdego kierunku produkcyjnego w
rolnictwie.
- Interesujące jest, że w
żadnym książkowym opracowaniu leksykograficznym nie występuje hasło „system
rolniczy”. Nawet „Słownik agro-bio-techniczny” [1992] pod redakcją prof. W.
Niewiadomskiego z Katedry Systemów Rolniczych Uniwersytetu
Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie nie odnotowuje tego terminu. Jest w nim
natomiast hasło „system agrotechniczny” zaproponowane przez
Szwejkowskiego: system agrotechniczny – sposób gospodarowania na
użytkach rolnych dostosowany do specyfiki siedliska przyrodniczego oraz
warunków ekonomiczno-społecznych terenu; jego celem jest osiągnięcie
najwyższej efektywności rolniczych środków produkcji.
- W przeglądowym
artykule, w którym podano wiele definicji związanych z rolnictwem i jego
systemami, nie wiadomo dlaczego nie podano definicji samego systemu
rolniczego [Radecki i in. 2002].
- Powierża [1997] w
obszernym opracowaniu podręcznikowym omawia system bioagrotechniczny
jako system działaniowy służący do instrumentalizacji (intensyfikacji
działań zmniejszających wysiłek człowieka) procesów bioagrotechnicznych, tj.
działań związanych z pozyskiwaniem surowców roślinnych i zwierzęcych oraz
ich przetwarzaniem do postaci produktów. O specyfice systemu
bioagrotechnicznego przesądzają elementy: techniczne, biologiczne i
agrotechniczne.
- Nowacki (2002)
agrosystem określa jako semantyczny opis autonomicznego zbioru elementów o
charakterze humanistycznym, przyrodniczym i technicznym, synergetycznie
współdziałających ze sobą w celu transformacji różnych form energii i
składników otoczenia na produkty zdatne do metabolicznego przetwarzania w
organizmach żywych. Takie pojęcie agrosystemu jest używane w wielu
zróżnicowanych stopniach jego agregacji. Stosuje się je przykładowo do
określania zbiorów gospodarstw rolniczych łącznie z układami ich
logistycznego zasilania w łańcuchach pozyskiwania produktów roślinnych, ich
przetwarzania i dystrybucji (Gaworski 2005).
- Według Komisji
Europejskiej [Perspective Analysis... 2005] rolnictwo konwencjonalne
to agrosystem (nie mylić z agroekosystemem!)
najbardziej rozpowszechniony i używany w danym czasie i miejscu; w Europie
kojarzony z intensywnym gospodarowaniem – wysokimi nakładami materiałowymi i
energetycznymi dla uzyskania dużej produkcji. Alternatywnymi
systemami produkcji rolniczej są:
-
- rolnictwo ekologiczne – metody produkcji mające na celu ochronę
środowiska i dobrostan zwierząt hodowlanych przy unikaniu lub znacznym
ograniczeniu stosowania syntetycznych związków chemicznych,
-
- rolnictwo zintegrowane – całościowy (holistyczny) model produkcji
minimalizujący zużycie nakładów (energetycznych) zewnętrznych przy
zachowaniu, a nawet wzroście efektywności,
-
- rolnictwo ochronne – rolnictwo zmierzające do ochrony gleby i
zachowania jej produktywności,
-
- rolnictwo jakościowe – metody wytwarzania produktów o dodatkowej
wartości rynkowej ze względu na jego pochodzenie, metodę wytwarzania i
własności organoleptyczne,
-
- rolnictwo precyzyjne – wykorzystywanie technologii informatycznych
do dopasowania dawek nakładów (nawozów, środków ochrony) do potencjalnego
zapotrzebowania uprawianej rośliny,
-
- rolnictwo miejskie – rolnictwo w miastach i na jego obrzeżach jako
hobby w krajach rozwiniętych lub na samozaopatrzenie w krajach rozwijających
się,
-
- rolnictwo trwałe, permakultura (ang. permanent –
trwały, agriculture – rolnictwo) – zastosowanie zasad ekologicznych w
planowaniu zintegrowanych systemów produkcyjnych. Wykorzystuje się je do
projektowania zrównoważonych siedlisk ludzi (ogrodów, domów, wiosek, miast,
kultur). Permakulturę zapoczątkowano w latach 70. w Australii i
rozpowszechniła się także w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej.
System ten obejmuje nie tylko produkcję żywności, ale również podstawy
budownictwa mieszkaniowego, handlu i energetyki. Jego naczelną ideą jest
przywrócenie harmonijnego współistnienia człowieka, zwierząt i roślin na
Ziemi. Według zwolenników tej idei właściwe jest produkowanie żywności na
miejscu, blisko miejsc zamieszkania, dla niewielkich grup ludności i na
niewielkich obszarach (ogródki działkowe). W ten sposób ograniczone jest nie
tylko wydatkowanie energii na samą produkcję żywności, ale i na jej
transport, co z kolei wpływa na zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza
spalinami.
- Kośmicki [1993]
wyróżnia w Europie Zachodniej następujące tendencje rozwoju rolnictwa,
które nazywa typami:
-
1) rolnictwo
przemysłowe (tzw. konwencjonalne) – rolnictwo stawiające na ciągłe
ulepszanie chemicznych oraz technicznych środków produkcji, a także
nieustający wzrost produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wykorzystuje coraz
większe nakłady na środki chemiczne i paliwa. Efektem jest wzrost plonów,
postęp w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Jednocześnie z tym typem
rolnictwa wiążą się liczne zagrożenia ekologiczne, np. zbyt duże zużycie
pestycydów, intensyfikacja wykorzystania gleby, nieekologiczna technika
rolnicza.
-
2) rolnictwo
high-tech-agriculture – model rolnictwa charakteryzujący się wysoce
przemysłowymi metodami produkcji. Bazuje na intensywnym stosowaniu nawozów
mineralnych i pestycydów, zastosowaniu mikroelektroniki, m.in. do sterowania
procesami produkcyjnymi (np. dozowaniem wody, nawozów, paszy) oraz
wykorzystaniu biotechnologii, zwłaszcza inżynierii genetycznej. W
gospodarstwie rolnym prowadzonym według tych zasad proces produkcji rolnej
jest w dużym stopniu zautomatyzowany i zoptymalizowany w wyniku
elektronicznego przetwarzania danych.
-
3) rolnictwo
integrowane – „łagodniejszy” typ rolnictwa, gdyż zastosowanie
agrochemikaliów jest mniejsze niż w rolnictwie konwencjonalnym. Preferuje
się stosowanie środków wzajemnie ze sobą powiązanych. Zwalczanie agrofagów
odbywa się na podstawie zaleceń służby ochrony roślin, a nie według zaleceń
producentów środków ochronnych. Uprawa roślin jest zgodna z warunkami
siedliska. Propaguje się płodozmian oraz nawożenie zharmonizowane.
-
4) rolnictwo
ekologiczne – typ rolnictwa stosowany w środowisku niezdegradowanym,
preferujący zachowanie i wzbogacanie żyzności gleb, wybieranie gatunków
roślin i zwierząt odpornych na choroby, stosowanie zamkniętego obiegu
substancji w obrębie gospodarstwa oraz podporządkowanie się rytmowi procesów
zachodzących w przyrodzie. Takie gospodarowanie nie zaburza równowagę
ekologiczną, ani nie wpływa na zanieczyszczenie środowiska.
- Niektórzy [Zawiślak i
in. 1995] na specjalny rodzaj rolnictwa używają określenia „system rolnictwa
przeciwerozyjnego”.
- Granstedt i Tyburski
[2006] wyróżniają dwa główne współczesne europejskie systemy rolnictwa:
-
1)
system konwencjonalny,
-
2)
system niekonwencjonalny.
- W ramach rolnictwa
konwencjonalnego autorzy wydzielili: system ekstensywny, zwany inaczej
niskonakładowym, mający za sobą wielowiekową historię rozwoju, system
intensywny, zwany również wysokonakładowym, jeden z najmłodszych oraz system
integrowany. Natomiast w rolnictwie niekonwencjonalnym wyróżnili:
rolnictwo ekologiczne, rolnictwo chroniące bioróżnorodność i
rolnictwo wielofunkcyjne.
- Poza wymienionymi
głównymi systemami produkcji rolnej cytowani autorzy twierdzą, że istnieje
szereg innych systemów produkcji rolnej o mniejszym znaczeniu. Prężnie
rozwijający się w ostatnich latach kierunek zwany „rolnictwem precyzyjnym”,
według wspomnianych autorów, nie jest systemem rolniczym, a jedynie
zastosowaniem najnowszej techniki. Słuszniej byłoby mówić o precyzyjnej
technice rolniczej, ale nie rolnictwie precyzyjnym, gdyż to ostatnie
sugeruje, iż mamy do czynienia z nowym systemem rolniczym.
- Należy tutaj wyjaśnić,
że rolnictwo precyzyjne określane jest systemem rolniczym wykorzystującym
wysoko rozwinięte technologie nawigacyjne i informatyczne – satelitarne
systemy lokalizacyjne (ang. GPS – Global Positioning System,) oraz
metody pozyskiwania i przetwarzania danych o charakterze przestrzennym (ang.
GIS – Geographic Information System) [Gozdowski i in. 2007]. Podstawą
działania w rolnictwie precyzyjnym jest zebranie informacji o zmienności
przyrodniczej danego obszaru, np. pola, z dużą dokładnością (nawet do 1 cm2)
i wykorzystanie ich do przygotowania, dostosowanych do tej zmienności,
precyzyjnych zabiegów agrotechnicznych, np. nawożenia czy użycia środków
ochrony roślin. Najważniejszym elementem w rolnictwie precyzyjnym są
dokładne mapy, wykonane przy użyciu technik GPS i GIS, przedstawiające
dokładnie obrys pola oraz zmieniającą się zasobność gleby w makro- i
mikroelementy, czy zmieniające się pH gleby na danym obszarze. Warunkiem do
wdrożenia precyzyjnego rolnictwa jest stworzenie cyfrowej mapy zasobności i
zmienności glebowej. W ostatnich latach rolnictwo precyzyjne wdraża się do
produkcji w wielu krajach na coraz większą skalę. W Polsce są podejmowane
nieliczne próby takich wdrożeń. Używane określenie technologia rolnictwa
precyzyjnego nie jest właściwe. Poprawniejszy jest termin system
rolnictwa precyzyjnego [Faber 1998a i 1998b, Jadczyszyn 1998].
W odniesieniu do produkcji rolniczej technologia jest nauką o
sposobach produkcji lub przetwarzania materiałów w określonych warunkach
[Agrotechnologia 1999]. Tak więc właściwe są określenia: technologia prac
transportowych, technologia uprawy roli, technologia nawożenia, technologia
siewu, technologia zbioru, technologia uprawy buraka cukrowego, technologia
produkcji gryki, technologia GIS. Do głównych współczesnych systemów
rolniczych – różniących się między sobą sposobem gospodarowania – należy
również zaliczyć rolnictwo precyzyjne (rys. 1). System jest pojęciem
szerszym, w skład którego wchodzą różne technologie – mówimy więc np.:
system nawożenia, system odchwaszczania, system nawodnień, system żywienia
zwierząt, system doradztwa rolniczego.
|
Rolnictwo
konwencjonalne
(uprzemysłowione)
Conventional farming
|
|
Rolnictwo
integrowane
Integrated farming
|
|
|
|
|
Rolnictwo
ekologiczne
Organic farming
|
|
|
|
Rolnictwo
precyzyjne
Precision farming
|
- Rys. 1. Podział europejskich systemów
rolniczych
- Fig. 1. Division
of European farming systems
-
- Według Powierży [1997]
system to funkcjonalna całość składająca się z pewnej wymaganej
liczby elementów, pozostających ze sobą w ściśle ustalonych powiązaniach
niezbędnych do tego, by całość ta pełniła funkcje przypisane. W takim ujęciu
poprawne jest stwierdzenie: „technologie rolnictwa precyzyjnego”, a błędne
„stosowanie wielu elementów technologii rolnictwa precyzyjnego”.
- Bruździak [2006],
polemizując z podziałem systemów rolniczych przedstawionym w artykule
Granstedta i Tyburskiego [2006] twierdzi, że „SYSTEMY ROLNICZE należy
rozumieć nie tylko jako „Systemy Rolnictwa”, ale również jako „Systemy w
rolnictwie”, np. „Systemy uprawy roślin”. Dalej autor dowodzi, że
zaprezentowany "Podział systemu nie jest jasny. Rolnictwo
konwencjonalne, jako system, składa się bowiem z trzech systemów, a
Rolnictwo niekonwencjonalne z trzech kierunków, ale w dalszej części
cytowanego wyżej akapitu – rolnictwo ekologiczne nie jest już kierunkiem
ale systemem”. Trzeba przyznać, że takie wyjaśnienie wcale nie
porządkuje nazewnictwa związanego z systemami rolniczymi.
- Podyma i in. [2003]
podają, że dominującym
systemem
gospodarowania
w Polsce
jest
system
konwencjonalny
o różnym
stopniu
intensywności.
Autorzy wyróżniają:
-
1) rolnictwo
konwencjonalne
-
- ekstensywne
(tradycyjne
z tendencją malejąca)
- - intensywne (uprzemysłowione
z tendencją rosnąca),
- 2) rolnictwo proekologiczne (z tendencja
rosnąca)
-
- integrowane
(rolnictwo
organiczno-chemiczne),
-
3) rolnictwo ekologiczne
-
- biologiczne
i organiczno-biologiczne
(oparte
na
naturze)
-
- biodynamiczne
(z wykorzystaniem
oddziaływania
planet).
- Borowiecki i
Podleśny [1992] nazywają rolnictwo ekologiczne rolnictwem alternatywnym.
Później pojęcie „rolnictwo ekologiczne’ wyparło nic niemówiący termin
„rolnictwo alternatywne” [Sołtysiak 1995].
- Oprócz „systemów
rolniczych” w literaturze funkcjonuje także termin „system uprawy
roli” zdefiniowany przez Buczyńskiego [Słownik agro-bio-techniczny
1992], oznaczający sposób uprawy roli, oparty na odpowiednim doborze
narzędzi i maszyn oraz kolejności ich stosowania w cyklu rocznym lub
dłuższym, uwarunkowany czynnikami przyrodniczymi i agrotechnicznymi;
wyróżnia się trzy systemy uprawy roli: tradycyjny (płużny), bezorkowy (bezpłużny)
i uprawa zerowa (siew bezpośredni). Natomiast „systemy uprawy roślin”
zdefiniowane przez Starczewskiego [Uprawa roli i roślin 2006] obejmują:
kopieniactwo, system żarowy, system odłogowy, system ugorowy i system
płodozmianowy.
-
- UJĘCIE EKONOMICZNE
-
- W ekonomice
rolnictwa [Encyklopedia ekonomiczno-rolnicza 1984] wydziela się
system gospodarczy, który określa proporcje między działami w
gospodarstwie rolniczym, tj. między produkcją roślinną, zwierzęcą i
przetwórstwem. Jeśli udział produkcji roślinnej w produkcji globalnej
jest większy niż 65% określa się go jako roślinny, jeśli udział ten
wynosi 60–65% – zwierzęco-roślinny, 55–60% – roślinno-zwierzęcy, a jeśli
jest mniejszy niż 55% – zwierzęcy.
- Według
Kowalaka [1997] system gospodarczy określany jest na
podstawie procentowego udziału poszczególnych działów w ogólnej
produkcji gospodarstwa. Od działu, którego udział w produkcji globalnej
gospodarstwa jest największy, przyjmuje nazwę cały system. System
gospodarczy decyduje o nastawieniu gospodarstwa: czy jest ono nastawione
na produkcję roślinną czy zwierzęcą. System produkcji roślinnej
charakteryzuje dział produkcji roślinnej i mówi o udziale poszczególnych
gałęzi w nim, np. kierunek, zbożowy, gdy zbóż jest ponad 60% w
strukturze zasiewów. System produkcji zwierzęcej charakteryzuje
dział produkcji zwierzęcej i mówi o udziale w nim poszczególnych gałęzi,
np. kierunek na bydło, gdy bydła jest minimum 66,6% sztuk dużych.
- Podobne ujęcie
prezentuje Rychlik i Kosieradzki [1981] nazywając system gospodarczy
systemem produkcyjnym gospodarstwa.
- System gospodarczy
w ekonomice rolnictwa określa się za pomocą trzech wskaźników: 1)
liczby zwierząt produkcyjnych w sztukach dużych na 100 ha użytków
rolnych, 2) udziału roślin nawożonych obornikiem w powierzchni gruntów
ornych, 3) przewagi danego działu produkcji gospodarstwa (produkcji
roślinnej lub zwierzęcej) pod względem intensywności [Adamowski 1977]. W
konsekwencji wyróżnia się cztery główne systemy: hodowlany,
hodowlano-roślinny, roślinno-hodowlany i roślinny.
- Seledyn-Szewczyk i
Duer [2006] określają systemy produkcji roślinnej (ekologiczny,
integrowany, konwencjonalny, monokultura) na podstawie struktury
zasiewów i stosowanych zabiegów agrotechnicznych.
- Kopeć [1964]
określa system rolniczy jako gałąź produkcji roślinnej scharakteryzowana
syntetycznym wykładnikiem sposobu organizacji produkcji, np. system
zbożowo-okopowy wysokointensywny.
- Klepacki [1996]
dzieli rolnictwo na konwencjonalne i alternatywne, które nazywa także
ekologicznym, biologicznym, niskonakładowym lub alternatywną uprawą
roślin.
-
- UJĘCIE GEOGRAFICZNE
-
- W
opracowaniach geograficznych [Encyklopedia szkolna 2007,
Falkowski i Kostrowicki 2005] wyróżnia się
typy rolnictwa (gospodarki rolnej), które są pojęciami
systematycznymi lub taksonomicznymi, stosowanymi w badaniach rolnictwa
jako całości. Pojęcia te grupują jednostki na podstawie ich podobieństwa
pod względem cech diagnostycznych, które można podzielić na trzy
podstawowe kryteria typologii rolnictwa: cechy społeczno-własnościowe,
cechy organizacyjno-techniczne, cechy produkcyjne. Na podstawie analizy
wskaźników, którymi wyróżniane są te cechy, wydzielone zostały cztery
główne typy rolnictwa:
-
1) rolnictwo pierwotne – efekt pracy
na roli lub hodowli zwierząt jest wykorzystywany tylko dla własnych
potrzeb. Na ogół ziemia jest wspólna, a użytkujący często zmieniają
działki pod uprawę, karczując lasy. Przeważa uprawa roślin, zwłaszcza
zbóż, roślin okopowych i strączkowych, ale także hodowane jest bydło,
owce, kozy, wielbłądy, czy nawet renifery. Przykładem może być
pasterstwo koczownicze występujące na obszarze sawanny w Afryce, stepów
w Azji Południowo-Zachodniej oraz tundry w Europie Północnej i Ameryce
Północnej.
-
2) rolnictwo tradycyjne – obejmuje
gospodarstwa rolne o różnej wielkości. Mniejsze chłopskie charakteryzują
się niską efektywnością i ich produkcja jest wykorzystywana na ogół
wewnątrz gospodarstwa. W Azji Południowo-Wschodniej rolnictwo tego typu
jest nastawione przede wszystkim na uprawę ryżu, która jest prowadzona
na niewielkich polach (brak mechanizacji), co wymaga dużego
zaangażowania rolników. Większe obszarnicze, to gospodarstwa o
powierzchni ponad 1000 ha (hacjendy w Ameryce Południowej), w których
zatrudnia się siłę roboczą, a produkty są sprzedawane na rynkach
(gospodarstwa towarowe).
-
3) rolnictwo rynkowe – jego cechą jest
jak największe wykorzystanie ziemi i siły roboczej w celu osiągnięcia
możliwie największego zysku. Intensywne gospodarstwa charakteryzują się
wyraźną specjalizacją produkcji, np. warzywniczej i sadowniczej.
Rolnictwo to jest rozpowszechnione w państwach Europy, Ameryce
Północnej, Australii i Nowej Zelandii. Typowym przykładem gospodarstw
towarowych, wielkoobszarowych, wysoko zmechanizowanych,
wyspecjalizowanych w produkcji zwłaszcza roślin przemysłowych, są farmy
w Ameryce Północnej. Przykładem rolnictwa rynkowego jest rolnictwo
plantacyjne nastawione na uprawę: bawełny, herbaty, trzciny
cukrowej, owoców cytrusowych. Zbiory są przeznaczane na odległe rynki
zagraniczne.
-
4) rolnictwo uspołecznione – obejmuje
duże gospodarstwa państwowe i spółdzielcze, zmechanizowane i wysoko
towarowe, jednak przynoszące niskie plony z uwagi na niskie tempo
innowacji. Rolnictwo tego typu zanika w państwach byłego bloku
socjalistycznego, niemniej jednak można jeszcze zaobserwować je w Rosji
i byłych jej republikach, w Chinach czy Mongolii. W Polsce dawne PGR-y
zostały zlikwidowane, a państwowa własność jest już niezauważalna.
-
W Słowniku encyklopedycznym
[Geografia 2007] podano aż trzy synonimy rolnictwa pierwotnego: „rolnictwo
samozaopatrzeniowe”, „rolnictwo naturalne” i „rolnictwo
subsystencyjne”, które oznaczają mało wydajne rolnictwo,
charakteryzujące się niską produktywnością pracy. Produkcja, odbywająca
się przy użyciu prymitywnych narzędzi i metod, jest niewielka i
wystarcza zaledwie na wyżywienie rolnika i jego rodziny. Wrona [2006]
rolnictwo naturalne nazywa raz rolnictwem ekologicznym (alternatywnym)
(s. 165), a innym razem rolnictwem naturalnym (samozaopatrzeniowym) (s.
167-168).
-
Komisja Typologii Rolnictwa Międzynarodowej Unii
Geograficznej ujednoliciła terminologię
takich pojęć jak: system rolnictwa i typ rolnictwa [Falkowski i
Kostrowicki 2005]:
-
– system rolnictwa (gospodarki
rolnej) jest wydzielany w oparciu o kryteria agrotechniczne,
obejmujące zespół zabiegów i środków stosowanych w gospodarstwie lub
rolnictwie (np. systemy uprawy ziemi, nawożenia, nawadniania itp.)
zmierzających do uzyskania produkcji rolnej, wraz z odnowieniem żyzności
gleby, a także metody chowu zwierząt gospodarskich,
-
– typ rolnictwa (gospodarki rolnej) jest syntezą cech
charakteryzujących rolnictwo jako złożony kompleks produkcyjny,
ukształtowany w określonych warunkach środowiska przez określone procesy
społeczno-ekonomiczne.
-
-
- WNIOSKI
-
-
1.
Wśród wielu różnych definicji i podziałów systemów rolniczych
istnieje dużą dowolność ich interpretacji.
-
2.
Nazewnictwo poszczególnych systemów rolniczych należy
ujednolicić.
-
-
- PIŚMIENNICTWO
-
-
1.
Adamowski Z. 1977. Podstawy ekonomiki i organizacji
przedsiębiorstw rolnych. PWRiL, Warszawa: 371.
-
2.
Agrotechnologia. 1999. Red. J. Banasiak. PWN, Warszawa: 16.
-
3.
Biskupski A. 2003. Efekty agrotechniczne, środowiskowe i
ekonomiczne w uproszczonej uprawie roli. W: Upowszechnianie zasad dobrej
praktyki rolniczej. Mat. szkol. 87/03. IUNG Puławy: 151-172.
-
4.
Borowiecki J., Podleśny J. 1992. Rolnictwo alternatywne i
konwencjonalne w RFN. Fragm. Agron. 3: 96-103.
-
5.
Bruździak M. 2006. Kilka uwag na marginesie artykułu „Współczesne
europejskie systemy rolnicze” autorzy: Artur Gronstedt i Józef Tyburski
zamieszczonego w „Fragmenta Agronomica” nr 2 (90) Rok XXIII s. 72-95.
Fragm. Agron. 4: 233-234.
-
6.
Encyklopedia ekonomiczno-rolnicza. 1984. PWRiL, Warszawa.
-
7.
Encyklopedia internetowa PWN – http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php
-
8.
Encyklopedia szkolna. Geografia. 2007. Red. A. Jackowski. Wyd.
Zielona Sowa, Kraków: 467.
-
9.
Faber A. 1998a. System rolnictwa precyzyjnego. I. Mapy plonów.
Fragm. Agron. 57: 4-15.
-
10.
Faber A. 1998b. System rolnictwa precyzyjnego. II. Analiza i
interpretacja map plonów. Fragm. Agron. 57: 16-27.
-
11.
Falkowski J., Kostrowicki J. 2005. Geografia rolnictwa świata.
PWN, Warszawa.
-
12.
Gaworski
M., 2005. Uwarunkowania przekształceń inżynierii agrosystemów
mleczarskich. Rozprawy Naukowe i Monografie. SGGW, Warszawa.
-
13. Geografia. Słownik encyklopedyczny.
2007. Wyd. Europa, Wrocław: 479.
-
14.
Gozdowski D., Samborski S., Sioma S. 2007. Rolnictwo precyzyjne.
SGGW, Warszawa.
-
15.
Granstedt A., Tyburski J. 2006. Współczesne europejskie systemy
rolnicze. Fragm. Agron. 2: 72-95.
-
15.
Harasim A. 2006. Przewodnik ekonomiczno-rolniczy w zarysie. IUNG
Puławy: 113.
-
17.
Jadczyszyn T. 1998. System rolnictwa precyzyjnego.
Nawożenie w rolnictwie precyzyjnym. Fragm. Agron. 57:
28-39.
-
18.
Klepacki B. 1996. Wybrane pojęcia z zakresu organizacji
gospodarstw, produkcji i pracy w rolnictwie. SGGW Warszawa: 61.
-
19.
Kopeć B. 1964. Ekonomika i organizacja gospodarstw rolnych w
zarysie. PWRiL, Warszawa: 230.
-
20.
Kośmicki E. 1993. Tendencje rozwojowe rolnictwa na świecie i w
Polsce. W: Rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki. Red. U.
Sołtysiak. Stowarzyszenie EKOLAND, Warszawa: 39-54.
-
21.
Kowalak Z. 1997. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. eMPi2,
Poznań: 45.
-
22.
Kuś J. 1995. Systemy gospodarowania w rolnictwie. Rolnictwo
integrowane. Mat. szkol. 42/95, IUNG Puławy.
-
23.
Kuś J. 2002. Systemy gospodarowania w rolnictwie. W: Mały
poradnik zarządzania gospodarstwem rolniczym. Mat. szkol. 9, IERiGŻ
Warszawa: 119-126.
-
24.
Kuś J., Fotyma M. 1992. Stan i perspektywy rolnictwa
ekologicznego. Fragm. Agron. 2: 75-86.
-
25.
Niewiadomski W. 1993. Rolnictwo jutra. Mat. konf. „Biologiczne
środowisko uprawne a zagrożenia chorobowe roślin”. ART. Olsztyn: 9-23.
-
26. Nowacki
T., 2002. Mechanizmy przekształceń agrosystemów. Zesz. Probl. Post. Nauk
Rol. 486, 485-496.
-
27.
Perspective Analysis of Agricultural Systems. 2005.
Technical Report EUR 21311, Brussels, Luxembourg.
European Commission, Directorate General Joint
Research Centre.
-
28.
Podyma W., Solarz W., Dostatny D., Janik-Janiec B. 2003.
Metodologie oceny i unikania szczególnych zagrożeń komponentów
różnorodności biologicznej. Krajowa konf. „Ochrona i zrównoważone
użytkowanie różnorodności biologicznej obszarów rolnych – stan,
perspektywy, wyzwania”. Ministerstwo Środowiska, Warszawa.
-
29.
Powierża L. 1997. Zarys inżynierii systemów bioagrotechnicznych.
Inst. Technol. Eksploat., Radom-Płock.
-
30.
Radecki A., Dzienia S., Malicki L., Nowicki J., Starczewski J.
2002. Odpowiednie dać rzeczy słowo. Fragm. Agron. 3: 34-45.
-
31.
Rychlik T., Kosieradzki M. 1981. Podstawowe pojęcia w ekonomice
rolnictwa. PWRiL, Warszawa: 92-93.
-
32.
Seledyn-Szewczyk B., Duer I. 2006. Porównanie struktury
zbiorowisk chwastów w pszenicy ozimej uprawianej w różnych systemach
produkcji za pomocą wskaźników ekologicznych. Fragm. Agron. 4: 79-93.
-
33.
Słownik agro-bio-techniczny. 1992. Red. W. Niewiadomski. PTNA,
Lublin.
-
34.
Sołtysiak U. 1995. O kryteriach w rolnictwie ekologicznym. W:
Rolnictwo ekologiczne od producenta do konsumenta. Stowarzyszenie
EKOLAND, Warszawa.
-
35.
Uprawa roli i roślin. Cz. 2. Rośliny uprawy polowej. Technologie
uprawy roli i roślin. 2006. Red. J. Starczewski. AP, Siedlce: 196.
-
36.
Wrona J. 2006. Gospodarka rolno-żywnościowa. W: Podstawy
geografii ekonomicznej. Red. J. Wrona. PWE, Warszawa.
-
37.
Zawiślak K., Szymański W., Kostrzewska M.K. 1995. Profesor Witold
Niewiadomski członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk. 66 lat w
służbie polskiego rolnictwa. ART, Olsztyn: 54.
|