- 9. SZACOWANIE PLONU ROŚLIN UPRAWNYCH
(tekst bez rysunków)
-
- Aby określić całkowity plon roślin, należy
pobrać próby tych roślin z jednostki powierzchni pola (tzw.
plony próbne), a następnie oznaczyć ich masę. Na plon roślin
składa się liczba roślin przypadająca na jednostkę
powierzchni pola oraz plon z poszczególnych roślin. W praktyce jednak celem uprawy
może być nie tylko cała roślina, lecz także jej część,
np. liście korzenie, bulwy, ziarno. Stąd też ważna jest
struktura tego plonu. W związku z tym u zbóż poza liczbą
roślin na określonej powierzchni ważna jest znajomość liczby źdźbeł produkcyjnych i
nieprodukcyjnych, długości kłosa, liczby kłosów oraz masy ziaren w kłosie. U buraków np. określa się masę korzeni i
liści, a u ziemniaków liczbę i masę bulw.
- Szacowanie plonu
polega na procentowym porównaniu plonu szacunkowego z plonem
teoretycznym, jaki można uzyskać z pola przy pełnej obsadzie
roślin o danej wydajności. W tym miejscu należy wyjaśnić
terminy związane z szacowaniem plonu.
- Plon teoretyczny = obsada teoretyczna x
przeciętna masa użytecznych organów (ziarna, nasion,
bulw, korzeni) jednej rośliny.
- Plon szacunkowy = obsada rzeczywista x
przeciętna masa użytecznych organów (ziarna, nasion,
bulw, korzeni) jednej rośliny.
- Plon rzeczywisty = zbiór z określonej
powierzchni przeliczony na t/ha.
- Osada teoretyczna = przyjęta przed
siewem obsada roślin dla danego gatunku z
uwzględnieniem warunków siedliskowych. Oblicza się ją
na podstawie ilości wysiewu, wartości użytkowej i MTS
lub parametrów siewu (sadzenia).
- Obsada rzeczywista = obsada roślin
określona na danym polu. Oblicza się ją na podstawie
pomiarów szerokości międzyrzędzi i odległości
roślin w rzędach.
9.1.
SZACOWANIE PLONU ZBÓŻ
9.1.1.
Fazy rozwojowe zbóż
Dla jednoznacznego określenia momentu rozwoju
rośliny zbożowej bez dodatkowych środków technicznych
wyróżniono liczne fazy rozwojowe, bardzo przydatne dla
precyzyjnego określenia momentu zastosowania zabiegów
agrotechnicznych. Jako przykład stosowania zabiegów w ściśle
określonym terminie można przytoczyć: nawożenie, dokarmianie
dolistne, ochronę roślin, nawadnianie. Stosuje się do
tego celu różne skale (tab. 9.1). Kod dwucyfrowy ułatwia
przetwarzanie danych, co ma istotne znaczenie, zwłaszcza w
doradztwie rolniczym. Za początek fazy rozwojowej przyjmuje się
wystąpienie charakterystycznych zjawisk u 10% roślin w łanie, a za pełnię fazy
u 50% roślin
Tabela 9.1
Fazy rozwojowe
zbóż
Faza rozwojowa
|
Kod dwucyfrowy
|
- Skala
- literowa
|
- Skala
- Feekesa
|
- kiełkowanie
- ziarniaki suche
- początek pęcznienia
- wyrastanie korzonka zarodkowego
- wyrastanie koleoptile
|
-
- 00
- 01
- 05
- 07
|
-
-
|
-
-
|
- wschody
- koleoptile (piórkowanie)
- faza pierwszego liścia
- faza dwóch liści
- faza trzech liści
|
-
- 10
- 11
- 12
- 13
|
-
- A
- B
- C
- D
|
-
- 1
- 1.1
- 1.2
- 1.3
|
- krzewienie
- początek krzewienia
- pełnia krzewienia
- koniec krzewienia
|
-
- 21
- 25
- 29
|
-
- E
- F
- G
|
-
- 2
- 3
- 4
|
- strzelanie w źdźbło
- początek strzelania
- pierwsze kolanko
- drugie kolanko
- rozwinięty liść flagowy
- pękanie pochwy liścia flagowego
|
-
- 30
- 31
- 32
- 39
- 49
|
-
- H
- I
- J
- L
- M
|
-
- 5
- 6
- 7
- 9
- 10.1
|
- kłoszenie
- początek kłoszenia
- pełnia kłoszenia
- koniec kłoszenia
|
-
- 51
- 55
- 59
|
-
- N
-
- O
|
-
- 10.2
- 10.3
- 10.5
|
- kwitnienie
- początek kwitnienia
- pełnia kwitnienia
- koniec kwitnienia
|
-
- 61
- 65
- 69
|
-
- P
-
- Q
|
-
- 10.5.1
- 10.5.2
- 10.5.3
|
- dojrzewanie
- tworzenie ziarniaków
- dojrzałość mleczna
- dojrzałość mleczno-woskowa
- dojrzałość woskowa
- dojrzałość pełna
- dojrzałość martwa
|
-
- 71
- 75
- 85
- 87
- 91
- 92
|
-
- R
- S
- T
- U-V
- V
- W
|
-
- 10.5.4
- 11.1
- 11.2
- 11.3
- 11.4
|
9.1.2.
Ocena krzewistości
- O wysokości plonu decyduje obsada roślin i
krzewistość produkcyjna (liczba kłosów na 1 m2) oraz liczba ziaren w kłosie i masa 1000 ziaren (masa ziarna z 1 kłosa).
Zagadnienie obsady optymalnej zostało omówione przy ocenie wschodów. Oceniając stopień
rozkrzewienia rośliny zbożowej należy wyróżnić krzewistość
ogólną (całkowita liczba źdźbeł wytworzonych przez
jedną roślinę) i krzewistość produkcyjną (liczba
źdźbeł z jednej rośliny, które wytworzyły kwiatostan z
ziarniakami). Pędy, które nie osiągną pełnego stopnia
rozwoju źdźbła lub kwiatostanu do fazy dojrzewania nazywa się
niedogonami. W praktyce pełne wykorzystanie
zdolności zbóż do krzewienia jest niecelowe, gdyż pędy II
rzędu są mniej produktywne o 5-10%, a pędy III rzędu o 10-15
i więcej % od pędu głównego. Również niekorzystnym skutkiem
zbyt silnego krzewienia jest nierównomierne dojrzewanie. Naturalną największą krzewistość ma
jęczmień, a najmniejszą owies. W ramach gatunku bardziej
krzewią się formy ozime niż jare. Stopień krzewienia się
zbóż ozimych w jesieni zależy od terminu siewu. Wczesny siew,
np. pszenicy ozimej, i korzystny przebieg pogody sprzyja również silnemu
rozkrzewieniu się tego gatunku w jesieni. Stopień krzewistości
zależy także od gęstości siewu (przy większym zagęszczeniu
mniejsza krzewistość), dostępności składników pokarmowych i
wody (przy dużej zasobności i wilgotności gleby większa krzewistość), a także od
właściwości odmianowych. W warunkach łagodnej zimy postępuje
krzewienie się żyta ozimego, co może sprzyjać bujnemu, a
nawet nadmiernemu wzrostowi roślin i ich wyprzeniu. Umiarkowana
temperatura powietrza na wiosnę powoduje wydłużenie się
okresu krzewienia, natomiast gwałtowny jej wzrost w tym okresie
prowadzi do szybkiego przejścia do fazy strzelania w źdźbło.
W takich warunkach następuje obniżenie plonów, szczególnie
odmian o wyraźnie długodniowej reakcji fotoperiodycznej, zwłaszcza zasianych zbyt późno -
ozimych w jesieni i jarych na wiosnę. W zbożach ozimych, które
mogą krzewić się nie tylko jesienią, lecz także i wiosną,
należy poza ogólnym krzewieniem jesiennym określić również
krzewienie wiosenne.
- Ocenę krzewistości ogólnej przeprowadza się
jesienią (ozime) i wiosną (ozime i jare) przez obliczenie
liczby źdźbeł i liczby roślin na jednostce powierzchni.
Krzewistość produkcyjną najdokładniej można ocenić tuż
przed zbiorem. W ocenie tego krzewienia bierze się również pod uwagę liczbę roślin oraz liczbę
płodnych kłosów (wiech) na danej powierzchni. Dzieląc liczbę
wszystkich pędów wytworzonych w procesie krzewienia przez
liczbę roślin, otrzymujemy współczynnik krzewistości
ogólnej, dzieląc liczbę płodnych kłosów (wiech) przez
liczbę roślin - współczynnik krzewistości produkcyjnej.
- Dokładne określenie liczby roślin zbożowych jest
trudne i pracochłonne. O ile nie jest wymagana zbyt duża
dokładność to liczbę roślin zbożowych jarych i ozimych
można określić wtedy, gdy rozpoczynają krzewienie.
Wydzielenie pojedynczych roślin i ścisłe ustalenie
liczebności w pełni krzewienia możliwe jest dopiero po ich
wykopaniu.
9.1.3. Ocena plonu
Plon ziarna uzyskany z określonej powierzchni
zależy bezpośrednio od liczby roślin, krzewistości
produkcyjnej, liczby ziaren w owocostanie i masy ziarna. Analiza
plonu uwzględniająca jego strukturalne elementy pozwala na
świadome stymulowanie ich wielkości względnie ograniczenie do
poziomu optymalnego z punktu widzenia plonu ziarna oraz jego jakości, jak i na ograniczenie
działania czynników redukujących elementy struktury plonu. Pod
pojęciem struktura plonu (komponenty plonu, składowe plonu,
elementy struktury plonu) rozumie się następujące wielkości
wpływające bezpośrednio na plon ziarna (PZ):
- - liczba kłosów na jednostce
powierzchni - LK
- - masa ziarna z kłosa - MZK
- - liczba ziaren w kłosie - LZK
- - masa 1000 ziaren - MTZ
Czasami do
elementów struktury plonu zaliczane są:
- - liczba ziaren z jednej rośliny - LZR
- - rozkrzewienie produkcyjne (produktywne, efektywne) - RP
- - obsada roślin - OR
- - masa ziarna z jednej rośliny -
MZR
Między poszczególnymi elementami struktury plonu a plonem, zachodzą następujące bezpośrednie
związki:
- PZ = LK x MZK
- LK = OR x RP
-
-
PZ = OR x RP x
LZK x MTZ |
|
1000
|
- lub PZ = OR x MZR
-
Gdyby RP, LZK i
MTZ były stałe, to plon ziarna byłby prostoliniową funkcją
OR, np.:
- RP = 2
- LZK = 16 szt.
- MTZ = 40 g
to dla OR = 2 lub 4 lub 6 mln roślin/ha
plon ziarna wynosiłby odpowiednio 2,56 lub 5,12 lub 7,68 t/ha.
- Nie zawsze możliwe jest oddziaływanie tylko na
jeden element struktury plonu, gdyż pozostają one ze sobą w
ścisłym zależnym związku. Często zachodzi zjawisko zwane zdolnością
adaptacyjną roślin, tzn., że zmniejszenie zagęszczenia roślin, np. pszenżyta w czasie zimy,
może zostać zrekompensowane przez większą krzewistość
produkcyjną lub lepsze wykształcenie ziarna w mniej licznych
kłosach, albo przez jedno i drugie. Warunkiem praktycznego wykorzystania zdolności adaptacyjnej w polu
jest przynajmniej minimalna obsada, która dzięki większej
wartości innych elementów struktury plonu, może wytworzyć
zadowalający plon.
- Plony maksymalne uzyskuje się najczęściej przy
przeciętnych wartościach wszystkich elementów struktury plonu.
W warunkach korzystnych dla dojrzewania, dzięki dobremu
wykształceniu ziarna, możliwy jest wysoki plon przy wartości
innych elementów struktury plonu poniżej przeciętnej.
Zamieszczony poniżej schemat kształtowania się elementów struktury plonu ilustruje ich wpływ
na wysokość plonowania zbóż.
9.2. SZACOWANIE PLONU ZIEMNIAKÓW
- Zbiór ziemniaków powinien odbywać się po
osiągnięciu pełnej dojrzałości fizjologicznej. W tym
czasie bulwy łatwo odrywają się od stolonów, a skórka jest
całkowicie skorkowaciała. Ziemniaki zebrane w tej fazie
zawierają najwięcej skrobi i są bardziej odporne na
uszkodzenia mechaniczne oraz na choroby, dzięki czemu podczas
przechowywania straty są najmniejsze. Uschnięte łęty
świadczą o zakończonym procesie asymilacji. Wygląd części nadziemnych nie może być właściwym
wskaźnikiem do określenia terminu zbioru ziemniaków. U wielu
odmian zamieranie łętów występuje jeszcze przed
osiągnięciem przez bulwy dojrzałości fizjologicznej. Zjawisko
to może być spowodowane suszą , chorobami oraz wczesnymi przymrozkami jesiennymi. U odmian
późnych mimo dojrzałości bulw części nadziemne są jeszcze
zielone. Jeśli po okresie zahamowanego wskutek suszy wzrostu
bulwy przyjdzie okres o sprzyjających warunkach, często
występuje zawiązywanie nowych bulw, tzw. "dzieciuchów". Powstawanie na
bulwach narośli, zgrubień i innych deformacji wpływa na
obniżenie jakości plonu.
- Podane kryteria dojrzałości nie
dotyczą ziemniaków wczesnych przeznaczonych na
konsumpcję. O terminie zbioru tych ziemniaków decyduje
wielkość bulw (3 - 4 cm) i ich cena. W przypadku
ziemniaków późnych, wobec długiego okresu wegetacji,
przed przystąpieniem do zbioru celowe jest usunięcie
zielonych części nadziemnych. Zabieg ten przyspiesza
wytworzenie się korka na powierzchni skórki, umożliwia
zmechanizowanie zbioru, a także, w przypadku porażonych
łętów przez zarazę ziemniaka, zmniejsza
niebezpieczeństwo porażenia bulw. Części nadziemne
można usunąć mechanicznie albo stosując desykanty.
- Najkorzystniejsze warunki wzrostu występują przy
obsadzie 40 - 60 tys./ha. Ponieważ rozstawa przy sadzeniu
mechanicznym między rzędami jest stała i wynosi 62,5 cm, to
dla uzyskania odpowiedniej obsady sadzi się bulwy co 30-40 cm w
rzędzie.
- Przeciętną
masę bulw jednej rośliny określa się dzieląc masę
bulw 10 losowo wybranych roślin przez 10.
- Współczynnik
rozmnożenia stanowi liczba bulw spod jednej rośliny.
- Szacowanie
strat plonu przeprowadza się po zbiorze zasadniczym,
po którym za pomocą motyki dokładnie wykopuje się
pozostałe w glebie bulwy i ustala się ich procentowy
udział w plonie całkowitym.
- Szacowanie
stopnia uszkodzeń mechanicznych bulw ustala poprzez
określenie procentowego ich udziału w uzyskanym plonie.
-
Po wykopaniu ziemniaków rozdziela się
bulwy na frakcje wg wielkości (małe, średnie, duże). Bulwy średnie (50 - 80
g) przeznacza się na sadzeniaki - pozostałe do konsumpcji, na
paszę i dla przemysłu.
9.3. SZACOWANIE PLONU
BURAKÓW CUKROWYCH
- Plonem głównym buraków cukrowych są korzenie.
Wszystkie części korzenia są zróżnicowane morfologicznie i
łatwo można je odróżnić (głowa, korzeń właściwy, ogon).
Największe znaczenie ma korzeń właściwy jako surowiec dla
przemysłu cukrowniczego. Bujniejszy wzrost liści powoduje
większa wilgotność gleby i podwyższone nawożenie azotowe.
Przyrost masy liści kończy się wcześniej niż przyrost masy korzeni. Pod koniec wegetacji plon
liści maleje, a plon korzeni może wzrosnąć. Stąd stosunek
masy liści do masy korzeni (współczynnik ulistnienia)
zależy m. in. od terminu zbioru. Powinien on wynosić około 0,8. Zwiększenie tej proporcji na
korzyść liści jest niepożądane, ponieważ głównym celem
uprawy buraka cukrowego są korzenie. W okresie zamierania liści
(ograniczenia produktywności) składniki pokarmowe energicznie
przemieszczają się z liści do korzeni. Okres ten określamy jako dojrzałość
fizjologiczną. Moment, kiedy korzenie zawierają najwięcej
cukru przy zmniejszonej zawartości składników popielnych
nazywamy dojrzałością technologiczną.
- Zbiór buraków powinno się przeprowadzać w okresie
gdy korzenie uzyskają dojrzałość technologiczną i osiągną
odpowiednie rozmiary. Praktycznie dojrzałość do zbioru można
poznać po żółtozielonym zabarwieniu liści, zmniejszonej ich
jędrności oraz zasychaniu i odpadaniu najstarszych.
Jednak decydujące znaczenie mają względy organizacyjne, np.
umowa kontraktacyjna na wcześniejszą dostawę surowca do
cukrowni lub uprawa roślin ozimych po burakach. Do zbioru
powinno przystępować się, w zależności od przebiegu pogody, pod koniec października lub na
początku listopada. Nie można jednak opóźniać zbytnio terminu zbioru w obawie przed większymi opadami i przymrozkami.
- Zbiór buraków należy tak
zorganizować by powstało jak najmniej strat, zarówno w
korzeniach jak i liściach. W celu prawidłowego
oszacowania wysokości plonu podczas ogławiania powinno
ścinać się liście na wysokości 2-3 cm od
wierzchołka korzenia. W miarę wzrostu odcinanej
części zmniejsza się plon korzeni. Ogłowione korzenie powinno się
jak najszybciej zebrać. W pozostawionych w glebie
korzeniach znacznie spada zawartość cukru. Oprócz
strat ilościowych mogą powstawać również straty
jakościowe. Są one wynikiem wysychania korzeni,
procesów gnilnych lub uszkodzeń mechanicznych.
- Najkorzystniejsze
warunki wzrostu buraków występują przy obsadzie końcowej (podczas
zbioru) 80-90 tys./ha. Obsada ta zależy nie tylko od
zastosowanych odstępów nasion podczas siewu i obsady
wyjściowej (po pojedynkowaniu), ale również od kategorii
agronomicznej gleby i zastosowanych zabiegów w okresie wegetacji. Przeciętną masę korzenia
określa się dzieląc masę 50 losowo wybranych korzeni przez
50.Obserwacje i wyniki zapisuje się w tabeli:
Szacowanie plonów roślin okopowych
Wyszczególnienie
|
Ziemniaki
|
Buraki
|
- 1. Odmiana
- 2. Warunki glebowe
- a) kategoria ciężkości
- b) wilgotność
- 3. Zachwaszczenie wtórne
- a) % pokrycia
- b) gatunki dominujące
- 4. Wygląd łętów (liści)
- 5. Stan bulw (korzeni)
- 6. Obsada teoretyczna szt./ha
- 7. Szerokość międzyrzędzi cm
- 8. Odległość roślin w rzędzie cm
- 9. Obsada rzeczywista szt./ha
- 10. Przeciętna masa bulw (korzeni) jednej rośliny kg
- 11. Plon teoretyczny t/ha
- 12. Plon szacunkowy t/ha
- 13. Oszacowanie plonu %
- 14. Plon rzeczywisty t/ha
- 15. Współczynnik rozmnożenia
- 16. Współczynnik ulistnienia
- 17. Straty plonu %
- 18. Stopień uszkodzeń %
- 19. Wnioski
- ............................................
- .............................................
|
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- x
|
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- x
|
- PIŚMIENNICTWO
- 1. Gąsowski A., Ostrowska D.: Klucz do
oznaczania stadiów rozwojowych niektórych gatunków roślin rolniczych. Warszawa, SGGW 1993.
- 2. Ignaczak S.: Rośliny zbożowe. Skrypt do
ćwiczeń ze szczegółowej uprawy roślin. Cz. 1. Red. J. Sypniewski. Bydgoszcz, ATR 1991.
- 3. Zasady dokonywania oceny produkcji roślinnej
w toku w badaniach statystycznych. Cz. 1. Rolnictwo. GUS, zeszyt metodyczny 50, Warszawa 1984.
|