Adam Zych
- WARUNKI WZROSTU I PLONOWANIE BURAKA CUKROWEGO W RÓŻNYCH
SYSTEMACH UPRAWY
1.
WSTĘP
Uprawa buraka cukrowego należy do jednej z najbardziej
opłacalnych, ale i zarazem najbardziej kosztochłonnych upraw.
Sytuacja w sektorze cukrowym wymusza na rolnikach konieczność
poszukiwania oszczędności. Wynika to z jednej strony z
zapowiadanej likwidacji płatności cukrowej, z drugiej zaś koszt
paliwa i nawozów w całokształcie kosztów stanowi znaczną część.
Jest to możliwe przez zastępowanie paliwochłonnej orki
przedzimowej uprawą uproszczoną lub konserwującą. Również
możliwa jest redukcja dawki azotu, w szczególności na polach,
gdzie nie używa się pługa. Zniesienie kwot cukrowych może
przyczynić się do ograniczenia powierzchni uprawy buraka
cukrowego, przez co cukrownie będą chciały współpracować tylko z
najlepszymi rolnikami (osiągającymi najwyższe plony).
Różne metody uprawy uproszczonej są dość dobrze
przebadane, zarówno w literaturze zagranicznej i krajowej,
jednakże zainteresowanie rolników takimi metodami wciąż jest
niskie [Zimny i in. 2015]. Wynika to głównie z mylnego
przekonania rolników o konieczności wykonywania głębokiej orki
pod burak. Niestety według służb surowcowych koncernów cukrowych
funkcjonujących w Polsce zainteresowanie uprawą konserwującą
szybko w znaczącym stopniu nie wzrośnie. W Niemczech udział
plantacji, gdzie stosuje się uprawę konserwującą jest około
dwukrotnie większy.
Mimo różnych przeciwności i poglądów o redukcji areału
buraka cukrowego w Polsce – z racji ogromnych możliwości
produkcji biomasy przez tę roślinę i jej wysokiej wartości
energetycznej – nowym kierunkiem w przyszłości będzie
wykorzystanie tego gatunku w bioenergetyce [Ziemiński i in.
2014, Patelski i in. 2015]. Jest to nowe wyzwanie, jakie zostało
postawione także przed agronomami i naukowcami.
2. CEL BADAŃ
Uproszczenia w uprawie buraka cukrowego są wprowadzane do praktyki
rolniczej od kilkudziesięciu lat. Jednakże rolników zniechęca do
całkowitej rezygnacji z pługa brak wieloletnich naukowych badań
płodozmianowych, zazwyczaj analizowany jest wpływ systemów uprawy po
jedno–dwuletnim okresie uprawy bezpłużnej. W badaniach własnych wybrane
systemy uprawy były niezmienne od 2007 roku.
Dodatkowo rośliny przedplonowe, uprawiane były również w podobnych
systemach uprawy, a ich plony uboczne wprowadzane do gleby.
Celem badań było:
– określenie oddziaływania systemów uprawy na właściwości fizyczne,
chemiczne i biologiczne gleby,
– sprawdzenie reakcji buraka cukrowego na spłycenie uprawy po polowym
zagospodarowaniu międzyplonu, liści oraz słomy w roślinach przedplonowych
– ustalenie dawki azotu uzależnionej od sposobu zagospodarowania materii
organicznej.
3. OPIS DOŚWIADCZENIA
Doświadczenie płodozmianowe założono w 2007 roku w Rolniczym Zakładzie
Doświadczalnym Swojec we Wrocławiu. Badania przeprowadzono w latach
2013–2015. W każdym roku przedplonem dla buraka cukrowego był jęczmień
jary, natomiast przedprzedplonem pszenica jara.
3.1. Schemat doświadczenia
Ścisłe dwuczynnikowe doświadczenie polowe założono metodą losowanych
podbloków w trzech powtórzeniach. Powierzchnia jednego poletka wynosiła
27,5 m2.
Tabela 1. Schemat doświadczenia
Uprawa
|
A – tradycyjna |
B – uproszczona |
C –
konserwująca |
D –
zminimalizowana |
burak
cukrowy |
słoma
ziębla 20 cm
uprawa
przedsiewna
siew
tradycyjny |
słoma
podorywka ♣
ziębla 15 cm
uprawa
przedsiewna
siew tradycyjny |
słoma
podorywka ♣
uprawa
przedsiewna
siew
tradycyjny |
słoma
uprawa
przedsiewna
siew
tradycyjny |
pszenica
jara
|
ziębla 20 cm
uprawa
przedsiewna
siew
tradycyjny |
liście
ziębla 15 cm
uprawa
przedsiewna
siew
tradycyjny |
liście
uprawa
przedsiewna
siew
tradycyjny |
liście
siew bezpośredni |
jęczmień
jary |
słoma
podorywka
ziębla 20 cm
uprawa
przedsiewna
siew tradycyjny |
słoma
podorywka ♣
ziębla 15 cm
uprawa
przedsiewna
siew tradycyjny |
słoma
kult.
podorywkowy ♣
uprawa
przedsiewna
siew
tradycyjny |
słoma
siew
bezpośredni |
♣ – międzyplon ścierniskowy (gorczyca
biała)
Czynnikiem doświadczalnym pierwszego rzędu były systemy uprawy, które
uszeregowano według malejącej ingerencji narzędzi uprawowych w glebę, od
uprawy tradycyjnej z zięblą, aż do zminimalizowanego systemu uprawy, w
którym zrezygnowano z jakiejkolwiek uprawy jesiennej. Na obiekcie z
uprawą tradycyjną (A) w trakcie zbioru przedplonu (jęczmienia jarego)
pocięto słomę i pozostawiono ją na polu. Tak pozostawione stanowisko
zaorano zięblą na głębokość 20 cm bezpośrednio przed zimą. Wiosną pole
doprawiono agregatem składającym się z brony wirnikowej i wału
strunowego, po czym wykonano siew. W przypadku uproszczonego systemu
uprawy (B) po zbiorze przedplonu wykonano podorywkę kultywatorem i
wysiano międzyplon – mątwikobójczą odmianę gorczycy białej Bardena w
ilości 20 kg · ha-1. Przed zimą pole zaorano na głębokość 15 cm. Przed
siewem buraka cukrowego pole doprawiono w taki sam sposób jak na
obiekcie z uprawą tradycyjną. W konserwującym systemie uprawy (C)
zrezygnowano z jakiejkolwiek orki. W tym przypadku po zbiorze przedplonu
wykonano zrywkę ścierniska po czym wysiano międzyplon, identyczny jak na
stanowisku z uprawą uproszczoną. Tak przygotowane poletka pozostawiono
do wiosny z okrywą z międzyplonu w formie mulczu. Wiosną w celu
wymieszania mulczu z glebą i przygotowania stanowiska do siewu
zastosowano agregat składający się z brony wirnikowej i wału strunowego.
Na obiekcie z uprawą zminimalizowaną (D) po zbiorze przedplonu nie
wykonywano żadnych zabiegów uprawowych, a pozostała na polu słoma wraz
ze ścierniskiem stanowiła mulcz chroniąc glebę przed erozją.
Bezpośrednio przed siewem pole przygotowano w identyczny sposób jak na
pozostałych obiektach.
Czynnikiem drugiego rzędu było nawożenie
azotowe: 80 kg · ha-1
(dawka obniżona), 120 kg · ha-1
(dawka optymalna) i 160 kg · ha-1
(dawka podwyższona).
Doświadczenie podczas wschodów i w
pełni wegetacji: A – uprawa tradycyjna, B – uprawa uproszczona, C –
uprawa konserwująca, D – uprawa zminimalizowana
4.
METODYKA BADAŃ
-
4.1.
Badania dotyczące międzyplonu ścierniskowego
-
Gorczycę białą pobierano
w trzech powtórzeniach z powierzchni 0,5 m2 na obiekcie z uprawą
uproszczoną i uprawą konserwującą. Termin pobierania prób był
uzależniony od wykonywania orki przedzimowej, jednakże zawsze
następował po pierwszych przymrozkach, które w istotny sposób
przyczyniają się do ograniczenia dalszego wzrostu. W pobranym
międzyplonie oznaczono zawartość azotu ogólnego, fosforu i potasu.
-
-
4.2.
Badania glebowe
-
Badania glebowe wykonano w dwóch terminach – w okresie wschodów oraz
w okresie zbioru. Aby określić zmiany zachodzące w glebie pod
wpływem spłycania uprawy glebę do analiz pobierano z dwóch warstw:
5–10 cm i 15–20 cm.
Strukturę gleby oznaczono metodą separacji na
sucho oraz na mokro w aparacie Bakszejewa. Pobraną glebę z
doświadczenia wysuszono i przesiano na sitach o średnicy oczek:
0,25; 0,5; 1; 3; 5; 7 i 10 mm. Po zważeniu gleby z poszczególnych
frakcji wyliczono wskaźniki strukturalności gleby: zbrylenia B,
rozpylenia S i struktury W. Następnie agregaty przesiano na mokro
celem określenia średniej ważonej średnicy gruzełka (MWDg). Do tych
badań użyto sit o średnicy oczek 0,25; 0,5; 1; 3; 5 i 7 mm.
W tych samych terminach oznaczono za pomocą cylinderków
glebowych o pojemności 100 cm3
w sześciu powtórzeniach na obiekcie wilgotność, gęstość, porowatość
gleby oraz zapas wody. W okresie wschodów i zbioru określono
zwięzłość gleby elektronicznym penetrometrem do głębokości 25 cm co
5 cm w dwóch powtórzeniach na poletku.
W okresie wschodów i zbioru w prezentowanych wcześniej
warstwach oznaczono zawartość składników chemicznych: węgla
organicznego – analizatorem węgla elementarnego, azotu ogólnego –
metodą Kjeldahla, fosforu metodą Egnera-Riehma oraz potasu za pomocą
fotometru płomieniowego. Dodatkowo oznaczono elektrometrycznie
odczyn gleby w wodzie oraz w 1 M roztworze KCl.
4.3. Zachwaszczenie łanu
Badania
zachwaszczenia łanu przeprowadzono około miesiąca po ostatnim zabiegu
herbicydowym metodą ilościowo-jakościową za pomocą ramki o powierzchni
0,2 m2 w dwóch powtórzeniach na poletku.
4.4. Badania populacji dżdżownic
Populację
dżdżownic badano wiosną w okresie ich największej aktywności. Do tego
celu posłużono się metalowym sześciennym próbnikiem o boku 0,2 m (0,008
m3). Tak pobrane monolity glebowe rozdzielono ręcznie, jednocześnie
wybierając dżdżownice. Oznaczono ich liczebność i masę, po czym
wypuszczono je do gleby.
4.5.
Badania dotyczące
buraka cukrowego
Po siewie zdefiniowano dynamikę wschodów przez określenie obsady buraka
cukrowego od pojawienia się siewek do ustalenia się stałej obsady.
Badania te wykonano na 5 m b rzędu w 5 powtórzeniach na poletku. Na
podstawie polowej zdolności wchodów (PZW) i laboratoryjnej zdolności
kiełkowania obliczono wskaźnik wschodów (W). W okresie zbioru ponownie
policzono obsadę, ustalając poziom ubytków letnich. Buraki po ogłowieniu
wykopano w środkowym rzędzie na całej długości poletka. Policzono liczbę
korzeni i zważono ich masę. Mnożąc średnią masę korzenia przez obsadę
końcową wyliczono plon korzeni. Podobnie postąpiono z liśćmi.
Cechy morfologiczne korzeni
(długość, grubość, wystawanie) określono na podstawie 10 losowo
wybranych roślinach. Na liściach tych roślin oznaczono powierzchnię
asymilacyjną, mierząc długość i szerokość blaszki liściowej. Uzyskane
wyniki pomnożono przez siebie, a iloczyn przez współczynnik 0,76 podany
przez Lazarova [1965]. Policzono też ogólną liczbę liści z rośliny. Na
podstawie powierzchni asymilacyjnej odpowiadającej jednostce powierzchni
obliczono wskaźnik pokrycia liściowego (LAI) i wskaźnik ulistnienia.
Wykopane uprzednio buraki z każdego poletka przeznaczono do badań
jakościowych. Zawartość cukru, sodu, potasu i azotu alfa-aminowego
oznaczono na automatycznej linii Venema w KHBC w Straszkowie. Do
obliczenia plonu technologicznego cukru posłużył wzór Reinefelda.
W liściach oznaczono zawartość
azotu – metodą Kjeldahla, fosforu – metodą molibdenianową (oznaczenie
spektrofotometryczne), potasu – metodą fotometrii płomieniowej.
Większość uzyskanych wyników poddano
analizie wariancji na poziomie istotności 0,05.
5. WNIOSKI
Na podstawie trzyletnich badań płodozmianowo-nawozowych,
przeprowadzonych na czarnej ziemi właściwej zaliczanej do kompleksu
glebowego IIIa w warunkach Dolnego Śląska, wyciągnięto następujące
wnioski:
1. Najwyższe plony korzeni buraka cukrowego (65,8 t · ha-1)
uzyskano po zastosowaniu uprawy tradycyjnej. Rezygnacja z głębokiej orki
przedzimowej na rzecz uprawy konserwującej przyczyniła się do
nieistotnego spadku plonów. Najniższe plony korzeni uzyskano na
poletkach z uprawą zminimalizowaną, w której rośliny przedplonowe
uprawiano w siewie bezpośrednim.
2. Stosowanie uproszczeń w uprawie roli prowadziło do istotnej redukcji
obsady buraka cukrowego. Najwyższą obsadę końcową stwierdzono w uprawie
tradycyjnej (102,9 tys. szt. · ha-1)
a najniższą – w uprawie zminimalizowanej (67,5 tys. szt. · ha-1
).
3. Najwyższą zawartością cukru charakteryzowały się korzenie buraka
cukrowego z uprawy zminimalizowanej (18,2%) i konserwującej (17,1%) a
najniższą – w burakach uprawianych tradycyjnie (14,5%). Wzrost dawek
azotu (80, 120 i 160 kg · ha-1)
powodował obniżenie zawartości cukru w korzeniach.
4. Plon technologiczny cukru był istotnie warunkowany przez systemy
uprawy. Najwięcej cukru uzyskano z buraków uprawianych w systemie
konserwującym (9,4 t · ha-1)
i w zminimalizowanym (9,1 t · ha-1).
5. Zastosowanie uprawy bezorkowej prowadziło na ogół do uzyskania
istotnie lepszych parametrów struktury gleby.
6. Płytsze jesienne przyoranie międzyplonu ścierniskowego prowadziło w
okresie wschodów do nieistotnego wzrostu respiracji gleby. Pod koniec
wegetacji istotnie mniejsze wydzielanie CO2 stwierdzono w uprawie
uproszczonej. W okresie tym wzrost dawek azotu skutkował większym
oddychaniem gleby.
7. Populacja dżdżownic była istotnie warunkowana przez systemy uprawy.
Siew w mulcz ze słomy stworzył najkorzystniejsze warunki do rozwoju tych
organizmów (119,8 szt. · m-2).
Nieco mniej dżdżownic (96,3 szt. · m2)
odłowiono w uprawie konserwującej. Przyoranie międzyplonu na głębokość
15 cm prowadziło do istotnej obniżki ich liczby i biomasy w stosunku do
bezorkowych systemów uprawy.
8. Mimo istotnie bardziej zwięzłej gleby w uprawie bezorkowej buraki
cukrowe wytworzyły dłuższe, grubsze oraz cięższe korzenie w uprawie
konserwującej i zminimalizowanej. Dzięki tym morfologicznym parametrom
straty obsady zostały w dużej części zniwelowane.
9. Stosowanie siewu w mulcz prowadziło do zwiększenia zachwaszczenia
łanu buraka cukrowego. Największe zachwaszczenie stwierdzono na
poletkach uprawianych w sposób zminimalizowany (92,3 szt. · m-2),
a najmniejsze – z uprawą tradycyjną (62,3 szt. · m-2).
Wieloletnie stosowanie systemów bezorkowych z siewem w mulcz prowadziło
do masowego wystąpienia skrzypu polnego.
10. Najbardziej optymalnym systemem uprawy, proponowanym do wdrożenia do
praktyki rolniczej, jest uprawa konserwująca połączona z aplikacją 80
kg N · ha-1.
|