0,1 g dla gleb zawierających 7-15% próchnicy,
0,2 g dla gleb zawierających 5-7% próchnicy
0,3 g dla gleb zawierających 2-5% próchnicy
0,5 g dla gleb zawierających poniżej 2% próchnicy.
%C = | (M1 - M2) · n · 0,003 | · 100 |
gdzie:
M1 - ilość cm3 soli Mohra zużyta do miareczkowania próby kontrolnej,
M2 - ilość cm3 soli Mohra zużyta do miareczkowania próby glebowej,
n - miano roztworu soli Mohra,
0,003 - miligramorównoważnik węgla,
a - naważka gleby,
100 - przeliczenie na procenty.
Na podstawie oznaczonej zawartości C-organicznego można obliczyć ilość próchnicy zakładając, że zawiera ona średnio ok. 58% węgla. Stosujemy wówczas współczynnik przeliczeniowy 1,724, a zawartość próchnicy wyliczamy następująco:
Odczynniki:
1. 0,4 N K2Cr2O7 : 40 g utartego w moździerzu K2Cr2O7 rozpuścić w 1 l wody destylowanej w kolbie płaskodennej o pojemności 3-4 litrów, wykonanej ze szkła termoodpornego i dodać 1 dcm3 stężonego H2SO4.
2. 0,1 N sól Mohra: 39,2 g soli Mohra FeSO4(NH4)2SO4 · 6 H2O rozpuścić w 0,5 l H2O destylowanej, dodać 20 cm
3. 1,5% roztwór orto-fenantroliny: 1,485g o-fenantroliny + 0,695 g FeSO4 · 7H2O rozpuścić w kolbie miarowej do objętości 100 cm3 wodą destylowaną.
4. Ag2SO4 lub HgSO4.
5. Wyprażony w 900°C piasek kwarcowy lub pumeks.