- 1.1. Wiadomości wstępne ................................................................ 7
- 1.2. Rośliny zbożowe ........................................................................13
- 1.3. Rośliny motylkowe grubonasienne (strączkowe) .................20
- 1.4. Rośliny motylkowe drobnonasienne ......................................29
- 1.5. Rośliny przemysłowe ................................................................37
- 1.6. Rośliny okopowe ...................................................................... 46
- 1.7. Rośliny pastewne niemotylkowe .............................................50
- 2.1. Nasiona kwalifikowane .............................................................53
- 2.2. Pobieranie próbek .....................................................................54
- 2.3. Metody pobierania nasion ..................................................... 55
- 2.4. Wartość użytkowa materiału siewnego .................................61
- 3.1. Pobieranie próbek glebowych ................................................63
- 3.2. Układ roli ................................................................................... 64
- 3.3. Struktura roli ............................................................................. 69
- 3.4. Zwięzłość roli ............................................................................ 81
- 3.5. Stosunki wodne w glebie ........................................................ 87
- 4.1. Cele uprawy roli ...................................................................... 94
- 4.2. Orka .......................................................................................... 94
- 4.3. Gryzowanie ............................................................................ 119
- 4.4. Kultywatorowanie (drapaczowanie) .................................. 120
- 4.5. Bronowanie ........................................................................... 120
- 4.6. Włókowanie .......................................................................... 123
- 4.7. Wałowanie ............................................................................ 124
- 4.8. Głęboszowanie .......................................................................127
- 4.9. Spulchnianie kolein .............................................................. 129
- 4.10. Agregatowanie narzędzi .................................................... 130
- 5.1. Przygotowanie łoża siewnego ........................................... 134
- 5.2. Termin siewu ........................................................................ 135
- 5.3. Głębokość siewu .................................................................. 136
- 5.4. Gęstość siewu ...................................................................... 137
- 5.5. Sposoby siewu ..................................................................... 137
- 5.6. Ocena siewu ......................................................................... 139
- 5.7. Ocena wschodów ................................................................ 140
- 6.1. Ocena szacunkowa ............................................................... 145
- 6.2. Ocena ścisła na polach przygotowanych jesienią ........... 145
- 6.3. Ocena ścisła na polach nieprzygotowanych jesienią ......146
- 6.4. Ocena przezimowania rzepaku ............................................ 146
- 6.5. Decyzje gospodarcze ........................................................... 146
- 7.1. Występowanie chwastów .................................................. 149
- 7.2. Szkodliwość chwastów ....................................................... 150
- 7.3. Grupy biologiczne chwastów ............................................. 155
- 7.4. Charakterystyka ważniejszych gatunków chwastów polnych . 158
- 7.5. Metody oceny zachwaszczenia pola................................. 198
- 8.1. Selektywność herbicydów ................................................. 202
- 8.2. Podział herbicydów ............................................................. 203
- 8.3. Technika stosowania herbicydów .................................... 206
- 8.4. Uboczne skutki stosowania herbicydów ......................... 209
- 8.5. Ocena działania herbicydów .............................................. 210
- 9.1. Szacowanie plonu zbóż ...................................................... 215
- 9.2. Szacowanie plonu roślin okopowych ...............................220
- 10.1. Pojęcia związane z płodozmianami .................................. 223
- 10.2. Czynniki przyrodnicze zmianowania ............................... 225
- 10.3. Czynniki agrotechniczne zmianowania ........................... 231
- 10.4. Dobór stanowisk ............................................................... 232
- 10.5. Programowanie płodozmianów........................................ 239
- 10.6. Typy i rodzaje płodozmianów ......................................... 243
- 10.7. Przejścia siewne ................................................................ 250