Wyniki
ankiety są opublikowane w
Top agrar Polska
12/2013 i
ZPPNR
Autorzy
składają podziękowania wszystkim osobom, które przyczyniły się
do powstania tej ankiety i udzieliły wyczerpujących odpowiedzi,
w szczególności Panom: dr. Henrykowi Ławińskiemu i Maciejowi
Grobelnemu z Pfeifer & Langen Polska, Dariuszowi Grzenkowitzowi
z Krajowej Spółki Cukrowej, Jarosławowi Kamieniarzowi –
prezesowi Nordzucker Polska oraz Panom Zbigniewowi Izdebskiemu i
Mariuszowi Pawełkowi z Südzucker
Polska, a także Pani dr. Sabine von Tiedemann z Institut für
Zuckerrübenforschung
w Getyndze.
W Katedrze Kształtowania Agroekosystemów i
Terenów Zieleni Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od
wielu lat prowadzone są doświadczenia polowe z uprawą bezoorkową
(konserwującą) buraka cukrowego. Uzyskane plony są porównywalne
z droższą uprawą tradycyjną. Jednak technologia ta nie jest
rozpowszechniona wśród rolników. Jakie są tego przyczyny? Skąd
się bierze ta rozbieżność między nauką a praktyką?
Na te pytania dajemy odpowiedź na łamach czasopism
rolniczych, gdzie zestawiono
wyniki z 3 krajów (Polska, Niemcy i Wielka Brytania).
Zainteresowałem się tym zagadnieniem wspólnie z moim
doktorantem, gdyż po obserwacji pól i rozmowach z kilkunastoma
rolnikami w naszym regionie technologie te nie cieszą się
dużą popularnością (w przypadku buraka cukrowego) mimo, iż rolnicy
wiedzą o niej od kilkunastu lat. W związku z tym potrzebne były informacje, o które prosiliśmy Państwa. Ich zestawienie
pozwoliło uzyskać odpowiedzi na te pytania.
Prof. dr hab. Lesław Zimny
Mgr inż. Adam Zych
ANKIETA – Cukrownia ………………….………
1) Jaka część rolników preferuje dany system uprawy roli? a) uprawa tradycyjna z orką przedzimową (przyoranie obornika)
…….………..…..….……% b) uprawa tradycyjna z orką przedzimową (przyoranie międzyplonu)
…………….….……% c) uprawa tradycyjna z orką przedzimową (przyoranie obornika z
międzyplonem) ….……% d) uprawa tradycyjna z orką przedzimową (sama orka) ………………………………….…%
e) uprawa tradycyjna z orką wiosenną (przyoranie obornika) …………………………….…% f) uprawa tradycyjna z orką wiosenną (przyoranie międzyplonu)
………..…………………% g) uprawa tradycyjna z orką wiosenną (przyoranie obornika z międzyplonem)
…….………% h) uprawa tradycyjna z orką wiosenną (sama orka) ……………………………………….…%
i) uprawa konserwująca z międzyplonem ścierniskowym pozostawionym do
wiosny (siew tradycyjny w mulcz po płytkiej uprawie)
…………………………………….………………………..…%
j) uprawa konserwująca z międzyplonem ścierniskowym pozostawionym do
wiosny (siew bezpośredni w mulcz)
……………………………………………………..……………………………..…%
k) uprawa konserwująca z rośliną ozimą (żyto, wyka) niszczoną chemicznie
przed siewem lub tuż po siewie
…………………………………………..…………………………………………..……..…%
l) uprawa konserwująca z siewem w mulcz ze słomy płytko wymieszany z
glebą…………% ł) uprawa konserwująca z siewem w mulcz ścierniskowy płytko wymieszany z
glebą.……%
m) uprawa pasowa (Strip Till) jesienią ……………….…………………….…………..……% n) uprawa pasowa (Strip Till) wiosną …………………………………………………..……%
o) uprawa zerowa (siew bezpośredni w ściernisko)…………………………….…………. ...%
2) Średnia powierzchnia plantacji ……………………….….ha 3) Średnia odległość plantacji od cukrowni ……………….. km 4) Średni plon technologiczny cukru………………………. t/ha 5) Liczba plantatorów ………………………………..……. 6) Powierzchnia kontraktacji ………………………………ha
7) Które wady uproszczeń uprawowych (pytanie 1 i–o) wpływają na
stosunkowo niskie zainteresowanie tą technologią
praktyków?…………………………………….………………………………………..
8) Czy w rejonie zdarzyły się sytuacje (jakie?), w których
wprowadzenie uproszczeń uprawowych (pytanie 1 i–o) skutkowało
drastycznym spadkiem plonowania i powrót do uprawy
tradycyjnej?...............................
9) O jakiej powierzchni gospodarstwa najczęściej decydują się na
uproszczenia uprawowe (pytanie 1 i–o)? a) poniżej 10 ha b) 10–40 ha c) 40–100 ha d) powyżej 100 ha
10.
Uwagi................................................................................................................................
|