|
Burak cukrowy w różnych językach:
Zuckerrübe
– niem.
Sugar beet – ang.
Betterave à sucre – fr.
Cukrovka
– czes.
Caхapнaя cвёклa
– ros.
Sukerbeto – esp.
Зáхарно
цвеклó
– bułg.
Cëkrowô rąkla – kaszub.
Sukkerroe – duń.
|
Šećerna repa – chorw.
Cukorrépa –
węg.
Suikerbiet – hol.
Sukkerbete – norw.
Beterraba-sacarina – port.
Sockerbeta – szw.
Şeker pancarı
– tur.
Цукровий буряк –
ukr.
cukeriba – śląski
Beta vulgaris (L.) ssp. vulgaris conv. crassa (Alevf.)
prov. altissima (Döll) – łac.
|
Pierwsza cukrownia buraczana na świecie powstała w 1802 r. w Konarach koło Wołowa,
gdzie do dziś znajdują się jej ruiny z wielojęzyczną tablicą informacyjną. Przerabiane buraki zawierały wtedy 4% cukru (dziś 18%).
Pierwszy podręcznik w języku polskim o uprawie buraka wydano w 1799 r. pt.
"Krótka Nauka o Zasiewaniu Grubej Ćwikły Burgundzkiej, czyli Runkla dla zrobienia
z niej cukru".
Duże wymagania buraka cukrowego znane były już w XVI w.:
"Ćwikła potrzebuje ziemi dobrze nagnojonej i
wilgotnej, bo się w dostatku gnoju bardzo kocha".
Obsada optymalna buraka cukrowego wynosi 90 000-100 000 szt./ha.
Główny system korzeniowy buraka cukrowego rozwija się do głębokości 1 m.
Pośpiechy to niektóre
osobniki buraka, które już w pierwszym roku uprawy wypuszczają pędy kwiatowe, przez co obniżają wartość użytkową zbieranych korzeni.
Uparciuchy to niektóre osobniki buraka,
które w drugim roku uprawy nie wydają pędów kwiatowych.
Burakochwasty to jednoroczne mieszańce,
powstałe ze skrzyżowania buraka cukrowego z dziką jednoroczną formą
buraka Beta macrocarpa i Beta
maritima, występującymi na południu Europy, gdzie produkowane są
nasiona wielu odmian zachodnioeuropejskich. Burakochwasty, które dostały
się na pole razem z materiałem siewnym zakwitają, bez uprzedniej
jaryzacji, już po sześciu tygodniach. W początkowej fazie wzrostu nie różnią
się wyglądem od roślin buraków uprawnych. Często uważa się je za pośpiechy;
jednak zasadnicza różnica między pośpiechami a burakochwastami polega na
tym, że te pierwsze pochodzą z nasion handlowych, którymi plantację
obsiano i występują wyłącznie w rzędach, mniej więcej równomiernie na
całym polu. Burakochwasty natomiast pojawiają się samorzutnie z nasion
zalegających w glebie na polach, gdzie uprawia się różne gatunki, w tym
również burak cukrowy, i rosną zarówno w rzędach, jak i między nimi,
tworząc nieregularnie rozmieszczone zagęszczenia w postaci smug lub plam.
Ze względu na możliwość krzyżowania się z burakiem cukrowym, stwarzają
one także niebezpieczeństwo dla rodzimej hodowli i reprodukcji nasion.
Występując na plantacji, stanowią źródło tworzenia się nowych
burakochwastów. Burakochwasty występujące w burakach nie mogą być
zwalczone żadnym herbicydem. W krajach zachodnich, mimo trwającej od wielu
lat systematycznej walki z burakochwastami, stanowią one nadal poważne
zagrożenie. W skrajnych przypadkach cukrownie odmawiają przyjmowania
surowca, ponieważ korzenie tych roślin są bardzo twarde i zawierają dużą
ilość szkodliwych niecukrów. Najskuteczniejszym sposobem zwalczania
burakochwastów jest ich ręczna eliminacja przed zakwitnięciem. Próbuje
się je zwalczać mechanicznie (przez kilkakrotne koszenie lub za pomocą
specjalnego urządzenia z ruchomymi taśmami), termicznie lub chemicznie,
stosując mazacze nasycone herbicydem Roundup.
Spośród metod agrotechnicznych zaleca się niszczenie burakochwastów w
innych uprawach, stosowanie głęboszowania zamiast orki, które nie
wydobywa nasion burakochwastów z głębszych warstw na powierzchnię gleby,
wydłużenie rotacji buraka cukrowego do ponad 5-6 lat, a także wczesny zbiór
buraków, uniemożliwiający osypanie się burakochwastów.
Selerowatość korzeni
to duża liczba drobnych korzeni w
miejscu silnie zredukowanego korzenia głównego. Przyczyną tego zjawiska jest
często podeszwa płużna.
Wyburaczenie to zmęczenie gleby spowodowane
masowym występowaniem mątwika burakowego, powodującego tworzenie się na
korzeniu buraka drobnych korzonków tzw. „brody”. Wyburaczeniu towarzyszy
występowanie patogenów chorób grzybowych wywołujących zgorzel siewek, gnicie
kiełków oraz plamistość liści.
Buraczysko to pole po zbiorze
buraków. Gleba buraczyska jest silnie zbita przez kombajn do zbioru.
Melasotwory to składniki utrudniające
wydobycie cukru z buraków cukrowych w procesie technologicznym i zwiększające
jego straty w melasie. Do melasotworów należą: sód, potas i związki
określane jako azot
szkodliwy. Zbyt wysokie nawożenie azotowe i potasowe zwiększa
zawartość melasotworów, a tym samym pogarsza jakość surowca
buraczanego.
-
Wykaz
cukrowni z roku 1990 i 2012
-
Muzeum
Cukrownictwa
-
Muzeum
Buraka Cukrowego
-
Muzeum
Cukru
-
Pomniki buraka cukrowego
-
Pieśń o Kobiecie Polskiej
(w której jest mowa o buraku cukrowym)
-
Słownik buraczany
13-języczny
-
Fafernuchy
-
Cukier krzepi
-
Rebus
|